Η MSSM κάλυψη της παράτασης της λειτουργίας του Tevatron εως το 2014

Ήρθε η ώρα. Αν πρόκειται να φανταστείτε τα προτερήματα της παράτασης της λειτουργίας του Tevatron και πόσο πιθανό είναι πως το αγαπημένο σας μοντέλο φυσικής μπορεί να εξεταστεί από το CDF και το DZERO, σας συμβουλεύω να μπείτε στο παιχνίδι.

Η λειτουργία του Tevatron προτάθηκε να συνεχιστεί εώς το 2014, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στα δυο πειράματά του να συλλέξουν μέχρι και 16 inverse femtobarns συγκρούσεις πρωτονίων αντιπρωτονίων, σε αντίθεση με 10 μονάχα που θα συλλέξουν αν σταματήσουν όπως προέβλεψαν στο τέλος του 2011. Συζητήσεις για τα υπέρ και τα κατά αυτής της παράτασης συνεχίστηκαν για μικρό χρονικό διάστημα και φαίνεται πως δε θα τελειώσουν σύντομα.

Υπάρχουν όλα τα συστατικά για μια θερμή συζήτηση : ο διαγωνισμός της Ευρώπης εναντίον των ΗΠΑ, το μέλλον του  HEP, η προσπάθεια για τους χρηματικούς πόρους, και για το ποιός θα δει το Higgs πρώτος.

Φαίνεται πως το θέμα έχει να κάνει με το ότι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την παράταση αξίζουν τα επιπλέον αποτελέσματα τισ φυσικής ; αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Θα αφήσουμε το θέμα στην άκρη προς το παρόν, γιατί θέλω να χρησιμοποιήσω αυτές τις γραμμές για να συζητήσω τα αποτελέσματα που περιέχονται σε ενα πολύ ενδιαφέρον νέο άρθρο, που στην πραγματικότητα διευθύνει το ζήτημα για το πώς μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα επιπλέον 6 inverse femtobarns την κατανόησή μας της μικρότερης υπερσυμμετρικής παράτασης του στάνταρ μοντέλου (MSSM).

Το άρθρο (1011.5304v1) υπογράφουν πολύ γνωστοί φαινομενολόγοι: Marcela Carena, Sven Heinemeyer, Patrick Draper, Tao Liu, Carlos Wagner, και Georg Weiglein. Αυτοί είναι διάσημοι ειδήμωνες του MSSM και γι’αυτό θα ήταν φρόνιμο να  ακούμε αυτό που έχουν να μας πούν. Η δουλειά τους φέρει τον γενικό τίτλο  «Probing the Higgs Sector of High-Scale SUSY-Breaking Models at the Tevatron«, αλλά στην ουσία θέλει να αναφερθεί στη παράταση του  Tevatron, όπως φαίνεται ξεκάθαρα απο τη σύνοψη:

«In this note we investigate the reach of the Tevatron collider for the MSSM Higgs sector parameter space associated with a variety of high-scale minimal models of supersymmetry (SUSY)-breaking […] We find that the Tevatron can provide strong constraints on these models via Higgs boson searches. Considering a simple projection for the efficiency improvements in the Tevatron analyses, we find that with an integrated luminosity of 16 fb-1 per detector and an efficiency improvement of 20% compared to the present situation, these models could be probed essentially over their entire ranges of validity […].»

Το άρθρο είναι ενα αρκετά τεχνικό, ένα κείμενο 14ων σελίδων, και δεν μπορώ να σηζητήσω τις λεπτομέριές του εδώ, ειδικά λόγο της μεγάλης ποικιλίας των μοντέλων που αναφέρονται κατά τον προσδιορισμό του «high-scale SUSY». Τέλος θέλω μονάχα να καλωσορίσω αυτό το άρθρο σαν μια ειληκρινή προσπάθεια στη πρόβλεψη αυτού που μελλοντικά θα γνωρίζουμε για τον τομέα του Higgs στην  SUSY από το Tevatron μέσα στα επόμενα χρόνια. Νομίζω πως τα αποτελέσματά του ισχύουν, ακόμα και αν θα είχα προτιμήσει μια πιο βαθιά έρευνα λιγότερων οπτιμιστικών  σεναριών, και μια σύγκριση με την έκταση του LHC.

Μη με παρεξηγήσετε εδώ : εγώ θα είμαι πολύ χαρούμενος αν βρεθούν τα επιπλέον 150 εκατομμύρια δολλάρια (ας πούμε, ο Bill Gates σε μια καλή του μέρα θα μπορούσε να αποφασίσει να μας βοηθάει!), αλλά εμείς πρέπει να μην εκπέμπουμε υπεροπτιμιστικές αξιώσεις έτσι ώστε να δυναμώσουμε τα χέρια των ευεργετών. Εμείς έχουμε το νέο μας παιχνίδι ήδη (και λέγοντας «εμείς» τώρα εννοώ τους φυσικούς των σωματιδίων σαν μια ολόκληρη παγκόσμια κοινότητα), το LHC. Με το LHC θα καταφέρουμε να παράγουμε νέες ανακαλύψεις και έρευνες βασικής φυσικής για 20 περισσότερα χρόνια. Γιατί να επικεντροθούμε στο 2014 και σε απίθανες αξιώσεις ;

About qdsgreek

Greek version of "A Quantum Diaries Survivor" blog
This entry was posted in Tevatron and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η MSSM κάλυψη της παράτασης της λειτουργίας του Tevatron εως το 2014

 1. Ο/Η Ed Darrell λέει:

  I miss your posts in English. This is a noble endeavor (too bad there’s no Nobel for Science Communication), and I wish you the best — but I miss you in English.

  Here’s where we discover how well Google Translator really works!

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η qdsgreek λέει:

  Hi Ed, nice to see you here!

  My English posts have not disappeared… I write for another site now, http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor. I moved all my blogging activity there. Hope you visit !

  Cheers,
  T.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s