Σχέδιο της Εβδομάδας: Το Υ(4140)

Το πείραμα CDF πρόσφατα ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός σωματιδίου που παρήχθηκε μαζί με ενα Κ μεζόνιο μέσα από τη διάσπαση των Β+ μεζονίων. Η στατιστική σημασία του σήματος ανέρχεται στα 5σ, χάρη στην ανάλυση των γεγονότων που φαίνονται στο σχέδιο παρακάτω.

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν για να βγάλουν αυτά τα αποτελέσματα  είναι τα 6 inverse femtobarns. Ένα μικρότερο σήμα είχε δημοσιευτεί πέρυσι έχοντας λιγότερο από μισά δεδομένα, όταν η σημασία ήταν μόνο 3.8 standard deviations. Παρ’ όλο που το νέο σημα φαίνεται να είναι στιβαρό, τα 5σ υπολογίστηκαν υποθέτοντας πως το φόντο συμπεριφέρεται με μια φόρμα του phase space, κάτι που παράγει κάτω από το νέο σήμα λιγότερο προβλεπόμενο φόντο  από εκείνο το οποίο είχαν προβλέψει στη προηγούμενη ανάλυση. Πράγματι η προηγούμενη ανάλυση χρησιμοποίησε ενα επίπεδο φόντο για τον υπολογισμό της στατιστικής σημασίας, κάτι που μπορεί να φαίνεται πιο φρόνιμο (Παρατηρείστε πως και το παλιό σχέδιο δείχνει ενα phase space  φόντο, μόνο για λόγους αναπαράστασης).

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα και των δύο αναλύσεων έχουν δημοσιευτεί, οποιοσδήποτε μπορεί να αφαιρέσει τα παλιά δεδομένα (αυτά που φαίνονται στο πλάι) από τα νέα, βρίσκοντας έτσι προς έκπληξή του ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα: το σήμα δεν είναι τόσο στιβαρό στα νέα δεδομένα.

Όπως πάντα, οι πιο ανήσυχοι ανάμεσά μας θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα για να πιστούμε γι’ αυτό το σήμα.

Advertisements

About qdsgreek

Greek version of "A Quantum Diaries Survivor" blog
This entry was posted in Tevatron and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s