Ο Tevatron Θα Kλείσει Στο Τέλος του 2011

Χθές έλαβα την είδηση πως ο Tevatron δε θα συνεχίσει τη λειτουργία του μετά το 2011. Η παράταση της συλλογής δεδομένων είχε  συστηθεί από την επιτροπή Π5 υπό την προϋπόθεση πως θα βρεθούν τα χρήματα για την λειτουργία του συγκρουστήρα.

Η παράταση μέχρι το 2014 θα είχε παράγει εξι περισσότερα  inverse femtobarns δεδομένων στα δύο πειράματα CDF και DZERO. Πρόσφατα είχαν δημοσιευτεί μερικά άρθρα και άλλα κείμενα από γνωστούς φυσικούς που συμμετέχουν στα δυο πειράματα για να εξηγήσουν πόσο σημαντικό θα ήταν να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα στο Tevatron. Η ιδέα ήταν πως ανεξάρτητα από την λειτουργία του LHC και των αποτελεσμάτων του, η επιστημονική σημασία εκείνων των δεδομένων θα ήταν μεγάλη. Πολλοί αναφέρθηκαν στη συμπληρωματικότητα των δύο συγκρουστήρων, άλλοι υπέδειξαν πως το Higgs μποζόνιο θα μπορούσε να βρεθεί νωρίτερα στα πειράματα του Fermilab αν η μάζα του ήταν μικρή. Όλα αυτά δεν χρησίμευσαν σε τίποτα αφού δεν υπήρχε το οικονομικό υπόβαθρο.

Ακόμα και αν συμμετέχω στη συνεργασία του CDF, νομίζω πως το  Tevatron είχε ήδη μια θαυμάσια επιτυχία στα 25 χρόνια της λειτουργίας του,  αλλά η διαφορά ανάμεσα στα 10 και 16 inverse femtobarns δεδομένων (δηλαδή τα δεδομένα που θα συλλεχθούν μέχρι το τέλος του 2011 ή το 2014) δεν είναι πολύ μεγάλη, και επιπλέον νομίζω πως το  LHC θα καταφέρει να βελτιώσει όλες τις μετρήσεις του  Tevatron σε μερικά χρόνια. Η εξέληξη της επιστήμης δεν θα επιβραδυνθεί.

Στο σχεδιάγραμμα παρακάτω μπορείτε να παρατηρήσετε την ιστορία του Tevatron από την αρχή των συγκρούσεων πρωτονίων αντιπωτονίων από το 1985 μέχρι σήμερα. Στον κάθετο άξονα αναφέρεται η instantaneous luminosity των περιόδων της συλλογής δεδομένων. Ένα αξιοθαύμαστο σχέδιο!

Advertisements

About qdsgreek

Greek version of "A Quantum Diaries Survivor" blog
This entry was posted in Tevatron. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s