Νέα Όρια Στην Παραγωγή του Higgs Μποζονίου Από τον Τevatron

Νέα αποτελέσματα από τα δύο πειράματα στον συγκρουστήρα Τevatron δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Τα πειράματα CDF και DZERO πρόσθεσαν νέα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες και επανέλαβαν την  ανάλυσή τους σε συνδιασμό.

Όπως συμβαίνει κάποιες φορές, τα αποτελέσματα δεν προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που δημοσιεύτηκαν την  προηγούμενη φορά. Οι αναλύσεις δε βελτιώθηκαν και τα πρόσθετα δεδομένα έδειξαν μια στατιστική διακύμανση η οποία δεν επέτρεψε να διατηρηθεί ένα μεγαλύτερο διάστημα αποκλεισμού.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα νέα αποτελέσματα, σ’ένα γράφημα που εδώ και αρκετό καιρό μου αρέσει να αποκαλώ «Brazil band plot». Το γράφημα δείχνει το όριο της συχνότητας παραγωγής σε σχέση με τη μάζα του μποζονίου. Η Συχνότητα, όπως συνηθίζεται, είναι σχετική της παραγωγής του Στάνταρ Μοντέλου. Γι’αυτό, οι μάζες που το όριο τους είναι κάτω από τη γραμμή με την ένδειξη «1» αποκλείονται.

Το αποτέλεσμα είναι πως το Higgs μποζόνιο αποκλείεται στο διάστημα 158/173 GeV. Προηγουμένως, ο Τevatron είχε αποκλείσει το διάστημα 158/175 GeV, χρησιμοποιόντας 20 τις εκατό λιγότερα δεδωμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε ένα άλλο άρθρο στο Αγγλικό μου μπλογκ .

Advertisements

About qdsgreek

Greek version of "A Quantum Diaries Survivor" blog
This entry was posted in Tevatron and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Νέα Όρια Στην Παραγωγή του Higgs Μποζονίου Από τον Τevatron

 1. Παράθεμα: Νέα Όρια Στην Παραγωγή του Higgs Μποζονίου από τον Τevatron « physicsgg

 2. Ο/Η anna v λέει:

  Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Τα σφάλματα που κάνετε είναι λίγα και επουσιώδη.

  Όπως υπέδειξε ο προηγούμενος σχολιαστής υπάρχη τώρα αυτό το περίφημο Ζ’ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

  Το σχόλιό μου αφορά αυτό. Έχω δει πολλά 3σιγμα σήματα να εξαφανίζονται, πολύ περισσότερα από ότι το 1/1000 της απλής στατιστικής.

  Το 1977 σε ένα πείραμα νετρίνο σε θάλαμο φυσσαλίδων (BEBC) είμασταν έτοιμοι να ανακοινώσουμε ένα συντονισμό καθαρό, 4 σιγμα , επαναστατικό,( μ π). Από όσο γνωρίζω ο συντονισμός είναι ακόμα εκεί στα δεδομένα στο αρχείο. Αυτό που τότε είμασταν αφελείς και δεν είχαμε υπολογίσει σωστά στα 4 σιγμα, είναι ότι κάθε τομή για τον καθαρισμό του σήματος συνεισέφερε στο να μικρίνει την ακρίβεια, και τα 4 σιγμα ήταν αποτέλεσμα των τομών που δεν είχαν ληφθεί υπ’όψιν όταν συγκρίθηκε το μόντε κάρλο με τα δεδομένα μετρώντας και συγκρίνοντας γεγονοτα.
  Έπρεπε για κάθε τομή να τρέξει μοντε κάρλο με 1σιγμα σφάλμα στην τιμή της μεταβλητής που τέμνεται, και το σφάλμα αυτό να προστεθεί στο στατιστικό της διαφοράς του ΜΚ απο τα δεδομένα.

  Από ότι είδα στις αναλύσεις σας στο αγγλικο blog αυτό το κάνετε για την ενέργεια των πιδάκων, http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/blog/jet_energy_scale_explanation_cdf_signal-77886 . Αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί στα 3σιγμα, όπως και όλες οι άλλες τομές.

  Δεν είναι τα δεδομένα που πρέπει να μετακινιθούν, αλλά τα σφάλματα να μεγαλώσουν.

  Θα θυμίσω ότι το ALEPH είχε δει Higgs στα 3 σιγμα, που εξαφανίστικε όταν τα άλλα τρία πειράματα κοίταξαν τα δεδομένα τους.

  Εχουμε μια παροιμία στα ελληνικά

  » Όπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι»

  Αννα Βαγιάκη, συνταξιούχος ερευνητής

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η qdsgreek λέει:

   Αγαπητέ ΄Αννα,

   συγνώμη για τη καθηστέριση! Δεν είδα το σχόλιο σου όταν το έγραψες, και μόνο τώρα το διάβασα τελικά.
   Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου… Βρίσκουμε πάρα πολλά 3σ σήματα αυτές τις μέρες. Νομίζω πως αυτό προέρχεται από την πίστη
   που η πλειοψηφεία των συνεργάτων μου έχουν πως υπάρχει νεα φυσική να ανακαλύψουμε νωρίς στα δεδομένα που παράγουν το LHC και το Τevatron… Αν κάποιος βλέπει σε πολλά μέρη, πρέπει να βρεί κάτι… Και πολλές φορές η σημασία του σήματος δεν υπολογίζεται σωστά…

   Ελπίζω να ξαναρχίσω να γράψω πιο συχνά εδώ… Είναι μια πολύ χρήσιμη άσκηση για μένα…

   Σ’ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Τομμαζο

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s