Ψυχρή Σύντηξη: Μία καλύτερη μελέτη του περιβόητου E-Cat

Θυμάται κανείς το E-Cat; Αυτή είναι μια συντομογραφία του «Energy Catalyzer», της συσκευής που εφηύρε ο Ιταλός, κάτοχος πτυχίου φιλοσοφίας, Αντρέα Ρόσι. Το E-Cat υποτίθεται πως παράγει πυρηνική ενέργεια μέσω της θέρμανσης μιας «μυστικής» σκόνης, η οποία αποτελείται από νικέλιο, υδρογόνο, λίθιο και κάποια άλλα πρόσθετα. Ένα νέο κεφάλαιο προστέθηκε στην όλη ιστορία αυτή την εβδομάδα, με τη δημοσίευση μιας νέας μελέτης της συσκευής από μία ανεξάρτητη, κατά τους ισχυρισμούς τους, ομάδα Ιταλών και Σουηδών ερευνητών.

Η δημοσίευση, με τίτλο «Παρατήρηση άφθονης παραγωγής ενέργειας από αντιδραστήρα και ισοτοπικών αλλαγών στο καύσιμο«, ακολουθεί το μοτίβο μιας προηγούμενης ανάλυσης. Μάλιστα, οι ερευνητές που έλαβαν μέρος σε αυτήν την έρευνα είναι εν πολλοίς οι ίδιοι με παλαιότερα – υπάρχει μόνο η προσθήκη του Torbjorn Hartman. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθεί η εκλυόμενη ισχύς από τον αντιδραστήρα είναι η ίδια και βασίζεται σε θερμικές κάμερες.

Η πιο σημαντική προσθήκη σε σχέση με τις προηγούμενες μελέτες είναι πως εδώ το αντιδρών (η ουσία, δηλαδή, που υπάρχει εντός της συσκευής, η οποία θερμαίνεται από πηνία αντίστασης και η οποία, κατά τα λεγόμενα του Ρόσι, δίνει το πλεόνασμα θερμικής ενέργειας) μελετάται για ισοτοπικές αλλαγές έπειτα από μία περίοδο 30 ημερών αδιάκοπης λειτουργίας. Άλλη μία βελτίωση είναι η προσεκτική παρακολούθηση της ιονίζουσας ακτινοβολίας που εκπέμπει η συσκευή, χρησιμοποιώντας διάφορους ανεξάρτητους ανιχνευτές.

Άλλη μία βελτίωση σε αυτήν τη μελέτη είναι η ανάλυση της επικάλυψης της συσκευής, μιας και θα μπορούσε να υποψιαστεί κανείς πως αποτελείται από κάποιο ιδιαίτερο υλικό. Το υλικό τελικά είναι το οξείδιο του αργιλίου, και κατά συνέπεια η εξήγηση για το πλεόνασμα ενέργειας θα πρέπει να βρίσκεται κάπου αλλού. Επιπλέον, παρακολουθείται μια συνιστώσα συνεχούς ρεύματος της εφαρμοζόμενης ηλεκτρικής ισχύος και βρίσκεται να είναι αμελητέα. Αυτό πιθανότατα γίνεται για να δοθεί απάντηση σε παλαιότερες κριτικές που μιλούσαν για κάποιο τρικ στη συνδεσμολογία της συσκευής το οποίο επέτρεπε να τροφοδοτείται η συσκευή με περισσότερη ισχύ από το καλώδιο γείωσης (ground wire).

Όμως, παρά όλες τις παραπάνω βελτιώσεις, η μελέτη προδίδει ένα από τα σημαντικότερα κενά της ήδη από την 7η σελίδα, όπου γίνεται ξεκάθαρο πως ο εφευρέτης έλαβε μέρος στις πείραμα:

«Ο Ρόσι παρενέβη για να κλείσει τον «εικονικό αντιδραστήρα» (dummy reactor- έτσι αποκαλούν τον αντιδραστήρα χωρίς το αντιδρών, τον οποίον χρησιμοποίησαν για καλιμπράρισμα), καθώς και στις μετέπειτα ενέργειες πάνω στο E-Cat: εισαγωγή της σκόνης, έναρξη λειτουργίας του αντιδραστήρα, κλείσιμο του αντιδραστήρα και εξαγωγή της σκόνης.»

Αυτό σημαίνει πως μέρος του πειράματος έγινε υπό τη φυσική παρουσία του Ρόσι και μάλιστα στις κρίσιμες φάσεις του. Εδώ ταιριάζει νομίζω η διάσημη φράση του Feynman: «I believe a scientist dealing with non-scientific issues is as dumb as the next guy». Θέλω να πω για τους συντάκτες της έρευνας, πως, παρά τα όποια βιογραφικά και την επιστημονική τους αναγνώριση, είναι πολύ πιθανόν να τους ξέφυγε κάποιο απλό τέχνασμα. Η απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για μία ανεξάρτητη έρευνα είναι η πλήρης απουσία από τη πειραματική διαδικασία της πλευράς που έχει κάποιο συμφέρον. Συνεπώς νομίζω πως είναι χάσιμο χρόνου να διαβάσει κανείς το υπόλοιπο μέρος από τις 53 σελίδες της ανάλυσης.

Κάθισα όμως για σας και το διάβασα, και θα συνοψίσω εδώ τα κυριότερα σημεία: Πρώτα απ’ όλα, η παραγόμενη θερμότητα που μετριέται από θερμικές κάμερες έχει καλιμπραριστεί από τον εικονικό αντιδραστήρα, στον οποίον εφαρμόζεται μία ισχύς εισόδου (η οποία είναι μικρότερη από αυτήν που εφαρμόστηκε στον αντιδραστήρα όταν τέθηκε σε πλήρη λειτουργία -φοβόντουσαν οι ερευνητές μήπως προκαλέσουν ζημιά στα πηνία ?!). Η κύρια μέτρηση του E-cat σε λειτουργία έχει πραγματοποιηθεί σε δύο διαφορετικά σημεία για 32 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι πως η παραγόμενη ισχύς είναι κατά πολύ μεγαλύτερη (κατά έναν παράγοντα 3.5) της εισαγόμενης, και η διαφορά αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί σε χημικές αντιδράσεις – η μάζα του αντιδρώντος είναι πολύ μικρή για τόσο μεγάλη παραγωγή ισχύος. Κατά τα λεγόμενα τους, η συνολική παραγόμενη ισχύς σε 32 ημέρες λειτουργίας της συσκευής είναι 5.8 MJoules, με παραγωγή 2 εκατομμυρίων Watt ανά χιλιόγραμμο αντιδρώσας ουσίας.

Ένα δεύτερο σημείο είναι πως δεν ανιχνεύτηκε ακτινοβολία να εξέρχεται της συσκευής. Έτσι, λοιπόν, καλούμαστε να πιστέψουμε πως όχι μόνο έχουν γίνει πυρηνικές αντιδράσεις εντός του αντιδραστήρα, χωρίς να υπάρχει κάποιος γνωστός φυσικός μηχανισμός που να επιτρέπει κάτι τέτοιο, αλλά και πως αυτές οι μυστηριώδεις πυρηνικές διαδικασίες περιλαμβάνουν μόνο εκπομπή θερμότητας και καθόλου ακτίνες Χ, γ ή νετρόνια.

Στη συνέχεια, η ανάλυση του ισοτοπικού περιεχομένου μερικών κόκκων αντιδρώντος περιγράφεται κάπως συνοπτικά στο κυρίως κείμενο, αλλά με πολλές λεπτομέρειες σε ένα παράρτημα. Περιληπτικά, η ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης έδειξε πως η «στάχτη» που συλλέχθηκε από το υλικό μετά την αντίδραση, είχε αντίστροφο πληθυσμό στα ισότοπα λιθίου και νικελίου: η αφθονία σε λίθιο-7 έπεσε από το 92% στο 8% (με το λίθιο-6 να αυξάνεται από το 8% στο 92%) κι η αφθονία σε νικέλιο-62 αυξήθηκε από το 4% στο 99%. Αυτό το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό και φαίνεται μάλιστα πως επιβεβαιώνεται και από μία ανεξάρτητη ανάλυση χρησιμοποιώντας τεχνική βασισμένη στη φασματοσκοπία μάζας.

Συμπερασματικά, η μελέτη φαίνεται να αντιμετωπίζει πολλές από τις ελλείψεις που είχε η προηγούμενη δημοσίευση, εκτός από το γεγονότος πως η αντιδρώσα ουσία εισήχθη και εξήχθη από τον ίδιον τον Ρόσι! Δεδομένης, λοιπόν, της απίθανης φύσης του ισχυρισμού του, δηλαδή της ύπαρξης ενός φτηνού τρόπου να εξαχθεί ενέργεια από συνήθη υλικά, μέσω μιας άγνωστης φυσικής διαδικασίας, για μένα αυτή η παρέμβαση του Ρόσι αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για την ανάλυση και ακυρώνει πλήρως τα όποια συμπεράσματα θα μπορούσε να εξάγει κανείς χρησιμοποιώντας απλά και μόνο τα δεδομένα της μελέτης. Θα ήταν σαν να σας ζητούσα να πιστέψετε πως τοποθετώντας ένα δολάριο σε ένα ειδικό πλυντήριο ρούχων και αφού το αφήσω εκεί για μισή ώρα μαζί με κάποιο ειδικό απορρυπαντικό, στο τέλος καταφέρνω και παίρνω πίσω ένα πεντακοσάευρω. Θα μπορείτε να παρακολουθείτε τη συσκευή όσο βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά εγώ θα είμαι αυτός που θα ανοίξει το πορτάκι και θα βγάλει έξω το χαρτονόμισμα μόλις τελειώσει η μαγική αυτή μετατροπή. Αμφιβάλω πολύ εάν θα το δεχόταν κανείς.

Δυστυχώς, θεωρώ πως τα προβλήματα της ανθρωπότητας δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με μαγικά τεχνάσματα. Οι φυσικές επιστήμες χαρακτηρίζονται συχνά ως δύσκολες (hard science) όχι μόνον επειδή είναι δύσκολο να τις μελετήσει κανείς και να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση της φύσης· είναι δύσκολες γιατί, εκτός αυτών, δεν προσφέρουν έτσι απλόχερα τα δώρα τους.

Ενημέρωση: Μπορεί να βρει κανείς εδώ μία πολύ πιο ολοκληρωμένη εξέταση του όλου θέματος, με συνδέσμους προς αρκετό επιπλέον υλικό το οποίο συστήνω να κοιτάξουν όσοι αναγνώστες πιστεύουν ακόμη ότι το E-Cat θα μπορούσε πράγματι να δουλεύει.

Αρχικό Άρθρο:
http://www.science20.com/a_quantum_diaries_survivor/cold_fusion_a_better_study_on_the_infamous_ecat-146700
11 Οκτωβρίου 2014

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη μία ανάλυση της δημοσίευσης σε παρόμοιο μήκος κύματος εδώ.

Για μια ιστορική αναδρομή στο σίριαλ με το E-cat μπορείτε να δείτε τα παρακάτω:

Ψυχρή σύντηξη υδρογόνου-νικελίου; 2/3/2011
Σύντηξη υδρογόνου-νικελίου;;; 5/3/2011
Οι κυνηγοί της ψυχρής σύντηξης…στην Ελλάδα 20/11/2011
Έχω πάρει απ’ όλες τις θεωρίες και έφτιαξα μια δική μου 2/12/2012 (εντάξει αυτό δεν κολλάει και πολύ, αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ…)

About qdsgreek

Greek version of "A Quantum Diaries Survivor" blog
This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s