Η γέννηση της μάζας: Το μυστήριο του κατοπτρικού κόσμου

Ο τίτλος αυτής της ανάρτησης είναι και ο τίτλος του βιβλίου του Γιώργου Τριανταφύλλου, ενός φυσικού που συνάντησα πριν από δύο εβδομάδες στο Κολυμπάρι της Κρήτης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ICNFP 2015. Είχα γνωρίσει τον Γιώργο στο ίδιο συνέδριο πριν από τρία χρόνια, και φέτος είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο να μιλήσουμε επ’ ευκαιρία μιας ωραίας εκδρομής στον βοτανικό κήπο των Χανίων, καθώς και στα διάφορα γεύματα του συνεδρίου. Μιας και είχε την καλοσύνη να μου δώσει ένα αντίτυπο του βιβλίου του, είπα να αναφερθώ σε αυτό σήμερα εδώ.

Ξέρω τι σκέφτεστε πιθανότατα ήδη: σας έρχεται στο μυαλό εκείνη η γνωστή αγγλική λέξη που αρχίζει από «c» – αυτή τη λέξη που χρησιμοποιούν πολλοί σνομπ φυσικοί για να περιγράψουν ανθρώπους μη ειδικούς στη φυσική οι οποίοι λένε πως έχουν μια Θεωρία των Πάντων. Ο Γιώργος όμως δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Κατ’ αρχάς, είναι ένας «πραγματικός» φυσικός με PhD (Πανεπιστήμιο του Yale, 1993) και με μεταδιδακτορικές σπουδές (Πανεπιστήμιο του Toronto, Alex von Humbold fellow στο T.U του Μονάχου, και στο Μετσόβιο μέχρι το 2002). Το γεγονός πως μετέπειτα άφησε τον ακαδημαϊκό χώρο για να ακολουθήσει μία καριέρα σαν ειδικός διαπραγματευτής παραγώγων δείχνει μόνο πως είναι πιο έξυπνος από τον μέσο φυσικό…Και κατά δεύτερον, η δική του προσέγγιση στο ζήτημα των άλυτων μυστηρίων της φυσικής είναι μία περισσότερο αισθητική προσέγγιση, παρά κάτι του τύπου «έχω μία λύση, ακούστε την».

Στο βιβλίο του ο Γιώργος εισάγει κάποιες ιδέες για το τι μπορεί να ανακαλύψουμε στο μέλλον, και μάλιστα δίνει ένα όνομα σε νέα σωματίδια που αυξάνουν τη συμμετρία του κόσμου των υποατομικών σωματιδίων: τα αποκαλεί «κάτοπτρονς», θέλοντας έτσι να συμπυκνώσει στην ονομασία αυτή την έννοια του κατοπτρικού κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, εάν βγάλετε το συμπέρασμα πως το βιβλίο είναι μία προσπάθεια για μία Θεωρία των Πάντων, θα έχετε κάνει λάθος. Είναι περισσότερο ένα βιβλίο για τον μη ειδικό στη φυσική, και η προσπάθεια του Γιώργου για εκλαΐκευση να είναι έκδηλη. Στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, έτσι, εξηγεί με απλά λόγια τα κομμάτια του φυσικού κόσμου που καταλαβαίνουμε, και με την έμφαση να δίνεται στην εκτίμηση των αισθητικών χαρακτηριστικών του όλου δημιουργήματος.

Η λογική του βιβλίου και η στόχευση του στον απλό άνθρωπο φαίνεται καθαρά και από την ύπαρξη ενός πλούσιου λεξικού στο τέλος, όπου όροι όπως «ακτινοβολία υποβάθρου», «παράμετρος σύζευξης», «τάξη μεγέθους», «ενέργεια Planck» παρουσιάζονται με απλά λόγια. Αλλά το πιο εντυπωσιακό για μένα στο βιβλίο είναι το γεγονός πως το κείμενο συμπληρώνεται όμορφα από σχέδια με μολύβι, τα οποία αναδεικνύουν και την καλλιτεχνική φύση του συγγραφέα, με αισθητές και τις σουρεαλιστικές του επιρροές. Ομολογώ πως πολλά από τα σχέδια μου άρεσαν, γι’ αυτό και παραθέτω ένα από αυτά από κάτω.

Την ελληνική έκδοση του βιβλίου μπορείτε να τη βρείτε στον Κορφιάτη (Ιπποκράτους 6, Αθήνα), ή ηλεκτρονικά, σε λογική τιμή.

Αρχικό Άρθρο: The Genesis Of Mass: The Mystery Of The Mirror World
5 Σεπτεμβρίου 2015

Advertisements

About qdsgreek

Greek version of "A Quantum Diaries Survivor" blog
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Η γέννηση της μάζας: Το μυστήριο του κατοπτρικού κόσμου

  1. Παράθεμα: Η γέννηση &t...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s