Υποδείξεις του HEPAP Για τη Τύχη του Tevatron

To HEPAP (High-Energy Physics Advisory Panel) συνεβρέθηκε  στις 26 Οκτωβρίου για να συζητήσει για το μέλλον του συγκρουστήρα Fermilab Tevatron . Σε μια παρουσίαση από το Particle Physics Project Prioritization Panel (P5), καταγράφτηκαν οι λόγοι για τους οποίους ο Tevatron πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Η ιδέα είναι να συνεχίσει με συγκρούσεις πρωτονίων αντιπρωτονίων εώς το 2014, για να δώσει πιθανότητες στις συνεργασίες  του CDF και DZERO να βρουν τις πρώτες ενδείξεις του Higgs μποζονίου πρωτού το ανακαλύψουν τα πειράματα του CERN.

Δεξιά μπορείτε να παρατηρήσετε μια γραφική παράσταση που παρουσιάστηκε στο HEPAP. Αυτή δείχνει πόσο μεγάλη θα ήταν η στατιστική σημασία  (ο αριθμός των standard deviations) ενός σήματος του μποζονίου Higgs σχετικά με τη μάζα του, αν τα πειράματα του Tevatron συλλέξουν 16 inverse femtobarns συγκρούσεων, πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν εάν ο συγκρουστήρας λειτουργήσει εώς το 2014. Πρέπει να παρατηρήσετε πως η στατιστική σημασία είναι παντού υψηλότερη από 3 standard deviations όταν η μάζα του μποζονίου Higgs είναι κάτω από 180 GeV  (κάτι που ίσως θα σας φανεί λιγάκι ύποπτο).

Το HEPAP έπρεπε να λάβει υπόψη του διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο είναι πως ο LHC σταματάει τη λειτουργεία του στο τέλος του 2011 για να αυξήσει τη ενέργειά του; Το δεύτερο προβλέπει μια διαφορετική επιλογή από το CERN, στην οποία ο LHC συνεχίζει να λειτουργεί εώς το τέλος του 2012. Μπορείτε να τα βρείτε παρακάτω. Οι γραφικές παραστάσεις δείχνουν τη συλλεγόμενη φωτεινότητα των επόμενων χρόνων από τα δύο εργαστήρια στα δύο σενάρια.

Τελικά το HEPAP έκανε δύο υποδείξεις. Η πρώτη είναι πως ο Tevatron θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί μόνο εάν βρεθούν περισσότερα χρήματα χωρίς να μειωθούν οι πόροι για τα υπόλοιπα πειράματα . Η δεύτερη είναι πως η απώλεια στο NOVA θα πρέπει να είναι όσο μιρκότερη γίνεται.

About qdsgreek

Greek version of "A Quantum Diaries Survivor" blog
This entry was posted in Tevatron. Bookmark the permalink.

2 Responses to Υποδείξεις του HEPAP Για τη Τύχη του Tevatron

  1. Παράθεμα: Greek Blog « A Quantum Diaries Survivor

  2. Ο/Η Dimitri λέει:

    very few mistakes, i am surprised. My native language is Greek, I was a PhD candidate in HEP EXP in a US university.

    and yes, it is a difficult language to master!

    congratulations about your (English) blog,

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε