1992 Βραβείο Νόμπελ Georges Charpak, 1924/2010

Ο Georges Charpak, ένας Γάλλος φυσικός και νικητής του βραβείου Νόμπελ το 1992, απεβίωσε χθές. Πολωνικής καταγωγής, ο Charpak συνείσφερε αποφασιστικά στην πειραματική φυσική, συγκεκριμένα με την εφεύρεση του multiwire proportional chamber το 1968.

Τότε το σήμα της διαδρομής φορτισμένων σωματιδίων καταγράφονταν από εικονές θαλάμων φυσαλίδων και εικόνες  προκαλούμενες σε θαλάμους ιονισμού, όπου η κατάθεση φορτίου θα δημιουργούσε μια αποφόρτηση σε ένα πολύ υψηλά ελεκτρικό πεδίο. Υπήρχαν προβλήματα με αυτού του είδους τις τεχνολογίες, γιατί η επεξεργασία φωτογραφικών εικόνων περιόριζε δραστικά τη συλλογή δεδομένων. Οι θάλαμοι ιονισμού θα προκαλούσαν επιπλέον μεγάλο νεκρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου το σύστημα θα ήταν αδιάφορο στις επόμενες αλληλεπιδράσεις.

Ο Charpak βρήκε έναν νέο τρόπο να καταγράφει τις πληροφορίες : συλλέγοντας εικόνες με την καταγραφή μικρών σημάτων κατάθεσης φορτίου.  Μελέτησε και εξέλιξε ανιχνευτές αερίων όπου τα πολλαπλάσια των φορτίων θα ήταν τοποθετημένα μόνο  στα άμεσα πλαίσια των καλωδίων υψηλής ισχύος, και το σήμα λόγω της ιονικής  μεταφοράς του θα μπορούσε να καταγραφτεί πολύ ξεκάθαρα στα γειτονικά καλώδια.  Σχέδια με επίπεδα καλωδίων ορθογώνια το ένα με το άλλο θα παρέχει την ακριβή θέση της διαδρομής ιονισμένης ακτινοβολίας. Η ομιλία Νόμπελ που έδωσε το 1992, όπου εξηγεί με λεπτομέρειες τη δουλειά του στα multiwire chambers,  είναι εδώ.

Στη δουλειά του Charpak βασίστηκε το σχέδιο των tracking chambers που χρησιμοποιούνται ακόμα στους σημερινούς ανιχνευτές σωματιδίων, όπως ο COT (δεξιά), που είναι εγκατεστημένο στην καρδιά του CDF, το πείραμα σε λειτουργεία στον Tevatron πρωτονίων αντιπρωτονίων collider.

(Αρχικό ποστ : 1992 Physics Nobel Prize Georges Charpak, 1924-2010, September 30th 2010)

About qdsgreek

Greek version of "A Quantum Diaries Survivor" blog
This entry was posted in Γενικά, Πείραμα. Bookmark the permalink.

2 Responses to 1992 Βραβείο Νόμπελ Georges Charpak, 1924/2010

  1. Ο/Η e1saman λέει:

    Thanks fore the posts in Greek, there is very limited activity in science posting in Greek internet. I’ll keep that in my RSS reader!
    http://e1saman.wordpress.com/

    Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Greek Blog « A Quantum Diaries Survivor

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s